Stravné při home office

Máte nárok na stravné při práci z domova?

Práce z domova není pracovní cesta. Níže vysvětlujeme, kdy nárok vzniká a kdy ne.

Stravné při home office – rychlá odpověď

Ne, při práci z domova (home office) nemáte nárok na stravné. Stravné se poskytuje pouze při pracovní cestě mimo obvyklé pracoviště.

Proč při home office nevzniká nárok

Stravné je součástí cestovních náhrad. Ty vznikají pouze při pracovní cestě mimo obvyklé pracoviště. Při práci z domova se o pracovní cestu nejedná — zaměstnanec pracuje z dohodnutého místa, nikoli na výjezdu.

Právní základ: stravné upravuje § 163 zákoníku práce a vzniká jen při splnění podmínek pracovní cesty.

Kdy nárok na stravné vzniká

  • Zaměstnanec vyjede na pracovní cestu mimo domov (k zákazníkovi, na poradu, na konferenci)
  • Cesta trvá déle než 5 hodin
  • Cesta proběhla se souhlasem zaměstnavatele

V takovém případě se stravné počítá od doby odjezdu z místa výkonu práce (tj. bydliště) do návratu — stejně jako u každé jiné pracovní cesty.

Časté záměny

Stravné ≠ stravenky. Stravné je cestovní náhrada při pracovní cestě. Stravenky jsou benefit pro každodenní stravování — platí i při home office, ale jde o odlišný nárok.

Home office ≠ pracovní cesta. Cesta do kanceláře ze vzdáleného bydliště nebo práce doma není pracovní cesta ve smyslu zákoníku práce.

Příspěvek na stravování při home office

Od roku 2021 mohou zaměstnavatelé poskytovat zaměstnancům pracujícím z domova peněžitý příspěvek na stravování — tzv. stravenkový paušál nebo příspěvek na jídlo. Maximální daňově osvobozená výše v roce 2026 je 129,50 Kč za odpracovanou směnu (70 % horní hranice stravného pro 5–12 h, tj. 70 % z 185 Kč).

Nárok na příspěvek vzniká za každou směnu, při níž zaměstnanec odpracoval alespoň 3 hodiny. Za směnu delší než 11 hodin má zaměstnanec nárok na příspěvek dvakrát.

Stravenkový paušál vs. stravenky: zaměstnavatel může poskytovat buď papírové/elektronické stravenky, nebo peněžitý příspěvek (paušál). Obě formy jsou daňově ekvivalentní do zákonného limitu. Příspěvek v hotovosti je pro zaměstnance pohodlnější, stravenky zase mají omezenou použitelnost.

Kdy při home office stravné přece jen vzniká

Pokud zaměstnanec pracující z domova vyjede na pracovní cestu — například na jednání k zákazníkovi nebo na firemní poradu — vznikají mu standardní cestovní náhrady včetně stravného. To se počítá od doby odjezdu z místa výkonu práce (v tomto případě bydliště) do návratu.

Klíčové je místo výkonu práce uvedené v pracovní smlouvě. Pokud je tam uvedeno bydliště nebo kombinace (home office + pracoviště), výpočet může být odlišný od zaměstnance s fixním pracovištěm.

Cesta do kanceláře není pracovní cesta. Pokud má zaměstnanec v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce uvedenu kancelář a pracuje z domova jen dohodou, pak cesta do kanceláře za stravné nezakládá nárok na stravné.

Srovnání: stravné vs. příspěvek na stravování

Cestovní stravné

  • Při pracovní cestě (výjezd)
  • Od 5 hodin cesty
  • 155–370 Kč dle délky
  • Zákonný nárok
  • Krátí se za jídla

Příspěvek na stravování

  • Při práci z domova nebo v kanceláři
  • Za směnu min. 3 hodiny
  • Max. 129,50 Kč (osvobozeno)
  • Závisí na vnitřním předpisu
  • Nekrátí se

Jedete na výjezd z home office?

Stravné a náhradu za km při pracovní cestě z domova spočítáte v kalkulačce — stačí zadat čas odjezdu a počet km.

Otevřít kalkulačku

Časté dotazy

Musí zaměstnavatel příspěvek na stravování při home office poskytovat?

Ne. Příspěvek na stravování je dobrovolný — záleží na vnitřním předpisu, kolektivní smlouvě nebo individuální dohodě. Na rozdíl od cestovního stravného to není zákonný nárok.

Lze při home office uplatnit stravenky?

Ano, zaměstnavatel může poskytovat stravenky i zaměstnancům na home office — za stejných podmínek jako zaměstnancům v kanceláři. Důležité je, aby podmínky byly shodné pro všechny zaměstnance v podobné situaci.

Co když pracuji střídavě doma a v kanceláři?

Příspěvek na stravování se vztahuje na každou odpracovanou směnu bez ohledu na místo výkonu. Zaměstnavatel buď příspěvek poskytuje za všechny směny, nebo jen za ty v kanceláři — záleží na vnitřním předpisu. Musí být ale konzistentní.